vauvaneuvola

Odotus ja vauva-aika

Tältä sivulta löydät tietoa odotusajan ja vauvaperheiden palveluista.

Odotusaika vaikuttaa koko perheeseen. Tuolloin alkaa valmistautuminen elämänmuutokseen ja lapsen syntymään. Alkaa myös kasvu vanhemmuuteen, johon kuuluu monenlaisia tunteita ja ajatuksia. Vaikka perheessä olisi lapsia ennestään, uusi lapsi syntyy aina erilaiseen tilanteeseen ja jokainen lapsi on ainutlaatuinen.

Usein odotusaika on ilon aikaa. Toisinaan odotus voi herättää myös pohdintoja tai huolia esimerkiksi vanhemmuudesta: osaanko, pärjäänkö, olenko riittävän hyvä. Tai ajatuksia siitä, miten pärjäämme uudessa elämäntilanteessa. Usein ilon aiheet ja huolet ovat samankaltaisia eri perheissä. Vertaistuesta voi olla apua monessa tilanteessa. Vanhemmuuden tuki-sivulta löydät tietoa vanhemmuutta tukevista palveluista. Näistä asioista voi keskustella lisäksi myös esimerkiksi neuvolassa.

Äitiysneuvolan tärkein tehtävä on seurata äidin, sikiön sekä koko perheen terveyttä ja hyvinvointia. Tästä syystä kumppanin toivotaan osallistuvan odottajan kanssa neuvolakäynteihin yhdessä. Äitiysneuvolakäynnit toteutetaan Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen suositusten mukaisesti.

Raskaus ja vauva-aika muuttavat myös parisuhdetta. Parisuhteeseen ja yhteiseen aikaan kannattaa panostaa lapsen syntymän jälkeen, sillä vanhempien hyvinvointi heijastuu myös lapsen hyvinvointiin. Parisuhteen tuki-sivulta löydät tietoa parisuhteen tuen palveluista.

Erityistason palvelut

Kohtaamispaikat

Tukea verkosta