Kuva romuajoneuvo

Kadut, tiet ja yleiset alueet

Pysäköinti yksityiselle alueelle ilman kiinteistön omistajan tai haltijan lupaa on kielletty.

Kunta huolehtii hylättyjen ja kunnossapitoa haittaavien ajoneuvojen siirtämisestä hallitsemiltaan yleisiltä alueilta.

Kuntalaiset voivat tehdä yleisellä alueella olevasta hylätystä ajoneuvosta tai romuajoneuvosta ilmoituksen tekniseen toimistoon. Ajoneuvolle annettava siirtokehotusaika on 14 vuorokautta.

Kiinteistön alueelle hylätty auto

Isännöitsijän tai kiinteistön omistajan pyynnöstä kunta huolehtii myös yksityisen kiinteistönalueelle hylätyn ajoneuvon siirrosta.  

Taloyhtiön alueelle hylätyistä ajoneuvoista voi isännöitsijä tehdä virka-apupyynnön. Ilmoitukseen on merkittävä tiedot ajoneuvosta ja sijainnista mahdollisimman tarkasti.

Säilytys ja romuttaminen

Kunta säilyttää siirrettyjä ajoneuvoja varastoalueella, jona aikana omistaja voi lunastaa ajoneuvon. Kun ajoneuvon omistus on siirtynyt kunnalle määräajan umpeuduttua, ajoneuvo toimitetaan valtuutetulle kerääjälle.

Ajoneuvot ovat lunastettavissa virka-aikana 30 päivän kuluessa kuuluttamispäivästä lukien, minkä jälkeen noutamatta jätettyjen ajoneuvojen omistusoikeus siirtyy Hämeenkyrön kunnalle. Oikeus ajoneuvoon on noudettaessa selvitettävä.

Yleisten teiden alueelle hylätty auto

Yleisten teiden osalta hylätyistä ajoneuvoista vastaa Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus). Havainnon yleiselle tielle hylätystä ajoneuvosta voi ilmoittaa joko puhelimitse Tienkäyttäjän linjalle 0200 2100 (24 h vuorokaudessa, pvm) tai sähköisen palauteväylän kautta (palautteet käsitellään arkipäivisin).

Romuautosta eroon ilmaiseksi

Autonomistaja voi toimittaa ajoneuvonsa romutettavaksi mihin tahansa autonvalmistajien ja maahantuojien valtuuttamaan viralliseen vastaanottopisteeseen. Ajoneuvon hävittäminen on auton omistajalle maksutonta ja ajoneuvosta annetaan omistajalle romutustodistus, joka on edellytys ajoneuvon poistamiseksi ajoneuvorekisteristä.

Tieliikennelaki

Laissa kerrotaan ajoneuvojen siirtämisestä ja romuajoneuvojen hävittämisestä. Laki kokonaisuudessaan löytyy Finlex-tietokannasta.

Ota yhteyttä

yhdyskuntatekniikan päällikkö

Jari Luoma

050 554 2406