Kirjasto

Kirjasto on sinua varten!  

Kirjaston kokoelmia, palveluja ja yleisötiloja saa käyttää jokainen. Hämeenkyrön kirjaston asiakkaana saat käyttöösi kaikkien PIKI-kirjastojen aineiston. Alapuolelta aukeavista valikoista voit tarkastella tarkemmin kirjastoasiointiin liittyviä periaatteita. Kysymyksissä voit ottaa yhteyttä kirjastoon (yhteystiedot kirjaston etusivulta).

Kirjastokortti

PIKI-kirjastoilla on yhteinen kirjastokortti, eli samalla kortilla voit asioida jokaisessa PIKI-kirjastossa. Kirjastokortti on henkilökohtainen, eli olet vastuussa sillä lainatusta aineistosta. Alle 15-vuotias tarvitsee huoltajan luvan kirjastokortin saamiseksi ja huoltaja on vastuussa alle 15-vuotiaan kortilla lainatusta aineistosta.  

Pidäthän yhteystietosi ajan tasalla. Kadonneesta kirjastokortista täytyy ilmoittaa kirjastoon. 

Kirjastokorttiasioiden ollessa ajankohtainen on hyvä tutustua myös kirjaston käyttösääntöihin. PIKI-kirjastojen käyttösäännöt löydät verkkokirjastosta. 

Lainaaminen, palauttaminen ja varaaminen

Aineiston laina-ajat ovat pääsääntöisesti 14 tai 28 vrk. VIP-kirjojen laina-aika on 7 vrk. Lainojesi eräpäivät voit tarkistaa verkkokirjastoon kirjautumalla tai ottamalla yhteyttä kirjastoon.  

Lainat voi uusia, mikäli niihin ei ole varauksia. Uusiminen onnistuu verkkokirjastossa tai ottamalla yhteyttä kirjastoon.  

Hämeenkyrön omasta kokoelmasta varaaminen on maksutonta, kunhan varauksen muistaa hakea. Noutamattomasta varauksesta peritään 1 euron maksu. Muista PIKI-kirjastoista tehty seutuvaraus maksaa 2 euroa. Varauksia voi tehdä verkkokirjastossa sekä palveluaikoina ottamalla yhteyttä kirjastoon. 

Varaukset voi noutaa omatoimisesti noutoilmoituksessa näkyvän numeron avulla noutohyllystä. Muistathan lainata hakemasi varauksen automaatilla tai asiakaspalvelussa! 

Maksut ja maksaminen

Kirjastojen aineistojen käyttö, lainaus, varaaminen sekä ohjaus ja neuvonta kirjastoissa on maksutonta. Myöhästymismaksujen ja aineistokorvauksien lisäksi maksullisia ovat noutamattomat varaukset, seutuvaraukset sekä kaukolainojen tilaukset. Kaikkia maksuja ja korvauksia, paitsi jo perintätoimistoon menneitä, voi hoitaa kaikissa PIKI-kirjastoissa.

Maksuja voit maksaa kortilla, käteisellä tai verkkomaksuna PIKI-verkkokirjaston kautta. Kirjastossa voi maksaa maksuja vain asiakaspalveluaikana. 

Lainauskiellon euromääräinen raja on 15 €. Myös palauttamatta jäänyt laskutettu aineisto aiheuttaa lainauskiellon.

Myöhästymismaksut 

 • 0,20 €/kalenteripäivä aikuisten osaston aineistosta. Maksukatto 9 /laina.
 • 1 € palautuspyyntö ilmoitustavasta riippumatta 
 • 5 /lasku laskutuslisä 3. palautuspyynnön jälkeen lähetettävästä laskusta 

Varaukset ja uusi kirjastokortti

 • 1 € noutamatta jäänyt varaus 
 • 2 € seutuvaraus eli varaus toisesta PIKI-kirjastosta 
 • 2 € uusi kirjastokortti rikkoutuneen tai kadonneen tilalle 

Kaukolainat, mikrofilmirullat ja mikrokortit 

 • 4 € kaukolainatilaus muualta Suomesta, lisäksi peritään lähettäjäkirjaston perimät maksut 
 • 4 € mikrofilmirullat yleisistä kirjastoista (max. 5 kpl/tilaus), lisäksi lähettäjäkirjaston perimät maksut 
 • 18 € arkistosta tilattavat mikrofilmirullat (max. 5 kpl/tilaus) tai mikrokortit (500 kpl/tilaus), lisäksi toimitusmaksu 11,50 € 
 • 28€ arkistosta tilattava mikrofilmejä ja mikrokortteja sisältävä lainaerä, lisäksi toimitusmaksu 11,50 € 

Tulostus ja kopiointi 

 • 0,30 € / sivu tulostus tietokoneelta 
 • 0,30 € / sivu mustavalkoinen kopio 
 • 0,60 € / sivu värikopio A4 
 • 1,20 € / sivu värikopio A3 

Kadonnut tai vahingoittunut aineisto 

 • Kadonnut tai vahingoittunut aineisto voidaan korvata vastaavalla kappaleella tai maksamalla voimassa oleva korvaushinta (ostohinta). 
 • Kadonnut tai vahingoittunut CD-ROM-, Blu-ray- tai DVD-levy tai konsolipeli 40 € / kpl 

Lisätietoja maksuista löytyy myös verkkokirjastosta.

Omatoimiasiointi

Voit asioida kirjastossa omatoimisesti arkisin klo 810. Lainaaminen ja palauttaminen onnistuvat automaatilla, ja varaukset voi noutaa noutohyllystä. Asiakaspalvelu alkaa klo 10.