Rakennusvalvonta
Rakennusvalvonnan sivuja päivitetään, osa tiedoista saattaa olla vanhentuneita.
Rakentamislaki on tullut voimaan 1.1.2025
Uutta lakia sovelletaan vain 1.1.2025 alkaen vireille jätetyissä lupahakemuksissa ja niihin liittyvässä rakennustyön aikaisessa valvonnassa. Ennen tätä ajankohtaa vireille tulleissa hankkeissa sovelletaan maankäyttö- ja rakentamislakia, jonka nimi muuttuu ja on 1.1.2025 alkaen alueidenkäyttölaki.
Uuden rakentamislain myötä rakentamislupa tarvitaan rakennusten ja rakennuskohteiden rakentamiseen, mutta alle 30 m2 tai 120 m3 piharakennus tai alle 50m2 katos ei tarvitse rakentamislupaa. Huomaathan, että asuin- ja lomarakennus tarvitsee kuitenkin edelleen aina rakentamisluvan.
Rakennukset ja katokset jotka eivät tarvitse lupaa tulee täyttää rakentamiselle asetetut määräykset, olla kaavan mukainen ja niiden rakentamista varten tulee olla riittävästi rakennusoikeutta tai olemassa oleva rakennuspaikka. Huomioithan, että asemakaavoissakin saattaa tontilla olla osoitettuna alueita jonne talousrakennusta tai katosta ei saa rakentaa. Naapurin rajaan ja rakennuksiin tulee myös olla riittävä etäisyys ja palomääräykset pitää huomioida. Rakennuksista ja katoksista tulee kuitenkin tehdä rakennesuunnitelmat vaikka lupaa ei ole tarvetta hakea. Hankkeeseen ryhtyvänä olet itse vastuussa siitä, että rakennus on säännöksien mukainen, eli palkkaa koulutettu ammattilainen avuksesi.
Rakennuskohteet tulee sijoittaa 10 metrin päähän rantaviivasta.
Mikäli rakennukseen, joka ei tarvitse rakentamislupaa, tulee juokseva vesi, tulee jätevesi käsitellä jätevesiasetuksen mukaisesti. Uuden jätevesijärjestelmän rakentaminen saattaa myös edellyttää rakentamislupaa. Hämeenkyrön kunnan ympäristönsuojelumääräysten mukaan vähäisetkin pesuvedet tulee imeyttää maastoon vähintään 20m päähän vesistöstä.
Saunarakennus on rakennus, josta vähintään puolet on saunaa palvelevia tiloja. Rakennuksessa voi olla oleskelutila, jossa on esimerkiksi takka rakennuksen lämmittämiseen. Saunarakennuksessa ei voi olla ruuanvalmistukseen varustettua tilaa, esimerkiksi sähkö-, puu- tai kaasuhellaa. Kaava-alueilla saunarakennuksen suurinta sallittua kokoa on usein rajoitettu.
Talousrakennus on rakennus, joka ei voida käyttää asumiseen. Talousrakennus palvelee kiinteistön päärakennusta. Talousrakennuksista ovat esimerkiksi autotallit, varastot, saunat, työtilat, harrastetilat ja aitat. Talousrakennuksessa voi olla lämmitys. Talousrakennuksessa ei voi olla ruuanvalmistukseen varustettua tilaa, esimerkiksi sähkö-, puu- tai kaasuhellaa.
Rakennuksen purkaminen tarvitsee usein purkamisluvan. Vaikka lupaa ei tarvittaisi, niin rakennuksen purkamisesta tulee tehdä purkamisilmoitus rakennusvalvontaan 30 päivää ennen purkamistyöhön ryhtymistä. Ilman ilmoitusta rakennusta ei poistu rekisteristä.
Jatkossakin rakennuksen käyttötarkoituksen muutos sekä korjaus- ja muutostyöt edellyttävät rakentamislupaa. Pienet pintaremontit eivät normaalisti rakentamislupaa tarvitse. Muutokset mm. kantaviin rakenteisiin, huonejärjestelyihin ja LVI järjestelmiin saattavat jo lupaa edellyttää. Varmista luvan tarve ennen remontin aloittamista rakennusvalvonnasta.
Huomioi hankkeesi aikataulussa, että rakentamislain myötä oikaisuvaatimusaika pitenee merkittävästi. Lupa saa lainvoiman vasta kun oikaisuvaatimus on päättynyt, eli saat aloittaa rakentamisen vasta yli kuukauden päästä siitä hetkestä kun rakentamislupapäätös on tehty.
Ota rohkeasti yhteyttä rakennusvalvontaan ja varmista asiat hyvissä ajoin etukäteen. Rakennusvalvonnan antama neuvonta ja ohjaus on maksutonta.