Työllisyyspalvelut

Julkiset työvoimapalvelut (TE-palvelut) siirtyivät valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. Uudistuksen tarkoituksena on tuoda työvoimapalvelut lähemmäksi kuntalaisia ja yrityksiä. Tavoitteena on helpottaa ja nopeuttaa työntekijöiden työllistymistä ja auttaa yrityksiä löytämään työntekijöitä. Lisäksi vastuu kotoutuja-asiakkaiden työvoimapalveluista ja kotoutumisen edistämisestä siirtyi kunnille.
Läntisen Pirkanmaan työllisyysalueeseen kuuluu Sastamalan kaupunki, Punkalaitumen kunta, Hämeenkyrön kunta, Kihniön kunta, Ikaalisen kaupunki ja Parkanon kaupunki. Sastamalan kaupunki toimii työllisyysalueen järjestämisvastuullisena kuntana.
Oletko jäämässä työttömäksi?
Kun tiedät joutuvasi työttömäksi tai lomautetuksi, ilmoittaudu työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi.
Voit ilmoittaudu työnhakijaksi
- Työmarkkinatorin Asiointi-palvelussa osoitteessa tyomarkkinatori.fi. Voit tunnistautua Asiointi-palveluun verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla.
- Paperilomakkeella, jos et voi tunnistautua Asiointi-palveluun verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla tai et ole EU- tai ETA-maan tai Sveitsin kansalainen. Otathan mukaasi kuvallisen henkilökortin (passi tai kuvallinen henkilökortti)
- Voit ilmoittautua henkilökohtaisesti käymällä Työllisyyspalveluissa Tietotie 2, Kyröskoski. Toimipiste on avoinna ilman ajanvarausta arkisin kello 9–15. Otathan mukaasi kuvallisen henkilökortin (passi tai kuvallinen henkilökortti).
Seuraa Asiointi-palvelusta asiasi etenemistä. Sinulta saatetaan pyytää lisätietoja. Saat myös lausunnon oikeudestasi työttömyysetuuteen. Työttömyysetuutta tulee hakea erikseen maksajilta (Kela tai työttömyyskassa).
Työmarkkinatorin Asiointi-palvelu
Asiointi-palvelussa hoidat monia työnhakuusi liittyviä asioita. Voit esimerkiksi
- vastata selvityspyyntöön
- merkitä tehtäviä tehdyksi
- ilmoittaa työnhakuvelvollisuutesi suoritetuksi
- ilmoittaa yhteystietojesi muuttumisesta
- ilmoittaa muutoksesta, jos esimerkiksi saat työtä tai aloitat opiskelun
- lähettää yhteydenottopyynnön työvoima-asiantuntijallesi
- lähettää viestin työvoima-asiantuntijallesi
- päättää työnhakusi
Jos sinua pyydetään toimittamaan liitteitä, voit myös lähettää luottamuksellista tietoa ja liitteitä sisältävän viestin osoitteeseen turvapostilla. Turvapostiohjeet Luottamuksellinen sähköposti Hämeenkyrön kunnassa – Hämeenkyrö
Työmarkkinatorin Asiointi-palvelu Asiointi – Henkilöasiakkaat – Työmarkkinatori
Työnhakijan osaamisen kehittäminen
Valmennus
Valmennus on käytännönläheistä ja toiminnallista. Valmennuksesta saat tietoa, neuvontaa, ohjausta ja tukea ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojesi selkeyttämiseen. Saat tietoa, miten hakeudut koulutukseen ja kehität työelämävalmiuksiasi. Uravalmennukseen liittyy usein oppilaitoksiin ja työhön tutustumisia. Uravalmennukseen voi sisältyä myös erilaisia lyhyitä työelämän lupa- ja korttikoulutuksia.
Ammatinvalinta ja uraohjaus
Ammatinvalinta- ja uraohjaus auttaa koulutus- ja uravaihtoehtojen pohtimisessa ja selkiyttämisessä eri elämänvaiheissa.
Palveluun voi hakeutua miettiessäsi esimerkiksi
- ammatillista suuntautumista
- alanvaihtoa
- vahvuuksiasi, koulutuksen tarvetta
- terveydentilasi tai esimerkiksi oppimisen pulmien vaikutusta suunnitelmiisi
Ammatinvalintapsykologi auttaa sinua laatimaan tilanteeseesi sopivan ja työmarkkinoiden tilanteen huomioivan urasuunnitelman.
Yhdessä psykologin kanssa voit pohtia luottamuksellisesti elämäntilannettasi, työelämään liittyviä odotuksiasi, kiinnostuksen kohteitasi sekä aikaisempia kokemuksiasi koulutuksesta ja työstä. Keskustelujen lisäksi ohjaukseen voi kuulua psykologisia testejä, koulutus- tai työkokeiluja sekä välitehtäviä.
Yksittäinen ohjauskeskustelu on noin tunnin mittainen. Voit keskustella yhden tai useamman kerran psykologin kanssa.
Mikäli kiinnostuit, ota yhteys omaan työvoima-asiantuntijaasi tai jätä yhteydenottopyyntö Työmarkkinatorin Asiointi-palvelussa. Mikäli et ole työnhakijana, voit olla yhteydessä työvoimapalveluihin ja tiedustella ajanvarauksen mahdollisuutta.
Omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella
Työttömänä työnhakijana sinun on mahdollista saada työttömyysetuutta päätoimista opiskelua varten. Voit aloittaa opiskelun vasta, kun työvoima-asiantuntija on arvioinut suunniteltujen opintojen vaikutuksen työllistymiseesi. Opintojasi voidaan tukea työttömyysetuudella vain, jos suunniteltujen opintojen katsotaan parantavan merkittävästi työllistymismahdollisuuksiasi.
Omaehtoisten opintojen aikana
- osallistut opetukseen
- ilmoitat opintojesi edistymisestä sovitulla tavalla
- ilmoitat, jos opinnot eivät etene suunnitelmien mukaan, keskeytät tai lopetat opinnot tai menet yli kaksi viikkoa kestävään kokoaikatyöhön
- osallistut edelleen työnhakukeskusteluihin, joissa päivitetään työllistymissuunnitelmasi
- haet työtä työllistymissuunnitelmassa sovitulla tavalla
Jos suunnittelet opintoja työttömyysetuudella, ota aina ensin yhteyttä työvoima-asiantuntijaasi.
Sivutoiminen opiskelu
Sinun on mahdollista opiskella sivutoimisesti ja saada samalla työttömyysetuutta. Sivutoimisten opintojen aikana sinun täytyy kuitenkin hakea työtä sen mukaisesti, mitä työllistymissuunnitelmassasi on sovittu ja olla valmis vastaanottamaan kokoaikatyötä.
Työvoimaviranomainen selvittää aina opintojesi laajuuden ja niistä annetaan lausunto etuuden maksajalle eli Kelalle tai työttömyyskassalle.
Jos suunnittelet opintoja, ota aina ensin yhteyttä työvoima-asiantuntijaasi ja keskustele hänen kanssaan.
Lyhytkestoiset opinnot työttömyysetuudella
Voit saada työttömyysetuutta lyhytkestoisten opintojen ajalta, jos olet vähintään 25-vuotias ja opinnot kestävät enintään kuusi kuukautta. Lyhytkestoisen opintojen aikana sinun täytyy kuitenkin hakea työtä sen mukaisesti, mitä työllistymissuunnitelmassasi on sovittu ja olla valmis vastaanottamaan kokoaikatyötä.
Työvoimaviranomainen selvittää aina opintojesi laajuuden ja antaa niistä lausunnon etuuden maksajalle eli Kelalle tai työttömyyskassalle.
Jos suunnittelet opintoja, ota aina ensin yhteyttä työvoima-asiantuntijaasi ja keskustele hänen kanssaan.
Työvoimakoulutus
Ammatillisessa työvoimakoulutuksessa voit suorittaa perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon tai osan näistä tutkinnoista. Monilla aloilla järjestetään lisäksi jatko- tai täydennyskoulutusta. Maksutonta ammatillista työvoimakoulutusta järjestetään SASKY:n kanssa.
Jos harkitset yrittäjyyttä tai aiot aloittaa yritystoiminnan, voit osallistua työvoimakoulutuksena järjestettävään yrittäjäkoulutukseen. Yritystoiminnan aloittamisen voi yhdistää joustavasti yrittäjäkoulutuksen suorittamiseen.
Työkokeilu
Työkokeilun avulla voit selvittää ammatinvalinta- ja uravaihtoehtoja käytännön työtehtävissä. Työkokeilun avulla voit myös tukea paluutasi työelämään. Työkokeilua voidaan käyttää myös sen selvittämiseen, olisiko yrittäjyys sopiva uravaihtoehto. Työkokeilussa osallistut työpaikalla yleisesti tehtäviin töihin. Työkokeilu ei ole työsuhde, eikä siitä tule kustannuksia työnantajalle.
Voit osallistua työkokeiluun, jos
- olet ilmoittautunut työnhakijaksi
- työkokeilusta on sovittu työllistymissuunnitelmassasi
- työvoimaviranomainen arvioi, että työkokeilu on paras keino tukea työllistymistäsi. Sovit työvoima-asiantuntijan kanssa työllistymissuunnitelmassasi, hankitko työkokeilupaikan itse vai tarvitsetko apua paikan löytämiseen.
- työkokeiluun pääseminen ei edellytä tietyn kestoista työttömyyttä. Myöskään ammatillinen koulutuksesi tai koulutusasteesi ei vaikuta työkokeilun järjestämiseen.
Saat työkokeilun aikana samaa työttömyysetuutta kuin työttömänä. Jos työkokeiluun osallistumisesta tulee kustannuksia, voit saada osallistumispäiviltä Kelan tai työttömyyskassan maksamaa kulukorvausta tai Sastamalan kaupungin maksamaa harkinnanvaraista kulukorvausta.
Työkokeilun järjestäjä voi olla yritys, yksityinen elinkeinonharjoittaja, kunta, kuntayhtymä, muu yhteisö, säätiö tai valtion virasto tai laitos. Yksityishenkilö ei voi toimia työkokeilun järjestäjänä.
Et voi mennä työkokeiluun sellaiseen työpaikkaan, johon olet jo työsuhteessa. Työkokeilun aikana ei saa tehdä sellaisia työtehtäviä, joita tehdään yleensä itsenäisesti ilman ohjausta ja valvontaa (esim. autonkuljetus, ellei työkokeilun järjestäjä tätä valvo). Työkokeilua ei ole tarkoitettu työsuhteen koeajaksi. Sovit työkokeilun kestosta yhdessä työvoimaviranomaisen ja työnantajan kanssa. Työkokeilu voi kestää enintään kuusi kuukautta. Tyypillisesti työkokeilu kestää 1–3 kuukautta.
Tukea työllistymiseen
Työttömien terveystarkastus
Sinulla on mahdollisuus hakeutua maksuttomaan terveystarkastukseen, jos olet työtön työnhakija tai toistuvasti lyhyissä työsuhteissa oleva. Terveystarkastusten tarkoituksena on edistää terveydentilaasi, hyvinvointiasi sekä työ- ja toimintakykyäsi. Voit varata ajan terveystarkastukseen itse joko soittamalla tai digitaalisesti. Lisää tietoa saat varaamisesta Pirhalta.
Myös työvoima-asiantuntija voi arvioida onko ohjaus terveystarkastukseen välttämätöntä esimerkiksi palvelutarpeesi arvioimiseksi. Ohjaus tehdään silloin aina lähetteellä, jossa voidaan pyytää terveystarkastuksen lisäksi esimerkiksi työ- ja toimintakyvyn arviointia.
Pirkanmaan hyvinvointialue, työttömien terveystarkastukset: Työttömien terveystarkastukset – pirha.fi
Sosiaali- ja terveysministeriön ohje työttömien terveystarkastuksista: Työttömän terveystarkastus ja terveysneuvonta sosiaali- ja terveydenhuollossa – painopisteenä työ-, toiminta- ja työllistymiskyky
Asiantuntija-arvioinnit
Työvoima-asiantuntija voi ohjata sinut myös asiantuntija-arviointeihin. Työvoima-asiantuntija voi hyödyntää tarvittaessa asiantuntija-arviointeja työllistymisesi tueksi. Asiantuntija-arviointeja on esimerkiksi:
- Osaamisen ja ammattitaidon kartoitukset
- Työ- ja toimintakyvyn arviointi
- Yrittäjävalmiuksien ja yritystoiminnan edellytysten arviointi
- Kotoutumisen edistämisestä annetun lain mukainen alkukartoitus
Moniammatillinen verkosto työllistymisen tukena
Työllistymistä edistävä monialainen yhteistoiminta (TYM-yhteistoiminta) edistää työllistymistä sovittamalla yhteen hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluita, työvoimaviranomaisen sekä Kelan palveluita. TYM-yhteistoiminta tarjoaa yksilöllistä ja tiivistä tukea työllistymiseen pidempään työttömänä olleille. TYM-yhteistoiminnassa tilanteesi kartoitetaan laaja-alaisesti. Toiminta perustuu lakiin työllistymisen monialaisesta edistämisestä (23.3.2023/381)
Nuoret ja Ohjaamo
Ohjaamo
Ohjaamoon ovat tervetulleita kaikki alle 30-vuotiaat nuoret erilaisissa mieltä askarruttavissa asioissa. Neuvoa voi kysyä esimerkiksi raha-asioihin, asumiseen, koulutukseen, työnhakuun tai vapaa-aikaan liittyen. Palveluita voi saada astumalla ovesta sisään, sähköpostilla tai yhteysetsivaan.fi -nettisivujen kautta.
Aukioloajat: Pe klo 12–15
Yhteydenotot: ohjaamo@hameenkyro.fi
Sijainti: Oikopolku 3, 39200 Kyröskoski
Alle 25-vuotiaiden työttömyysturva
Jos olet alle 25-vuotias, eikä sinulla ole peruskoulun tai lukion jälkeistä koulutusta, sinun pitää hakea koulutukseen. Sinun tulee hakea keväällä vähintään kahta opiskelupaikkaa seuraavana syksynä alkavaan tutkintoon johtavaan, ammatillisia valmiuksia antavaan koulutukseen, joiden opiskelijaksi ottamisen edellytykset täytät. Velvollisuuden laiminlyöminen saattaa vaikuttaa työttömyysturvaan. Koulutukseen hakuvelvollisuuden tavoitteena on parantaa nuorten mahdollisuuksia saada tutkinto, joka auttaa heitä työllistymään.
Koulutuksen hakuvelvollisuuden täyttäminen
Täytät hakuvelvollisuuden, kun haet 31.8.2025 mennessä vähintään kahteen, tutkintoon johtavaan ja ammatillisia valmiuksia antavaan koulutukseen, jotka alkavat syksyllä 2025. Hakuvelvollisuutesi täyttyy, kun viet kaksi hakua asianmukaisesti loppuun. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi osallistut kahteen pääsykokeeseen, jos et saa opiskelupaikkaa suoraan todistusvalinnassa ja teet myös mahdolliset hakuun liittyvät ennakkotehtävät. Koulutuksen, johon haet, ei tarvitse kuulua yhteishakuun. Työvoimakoulutukseen hakeminen ei kuitenkaan täytä hakuvelvollisuutta.
Jos olet suorittanut ainoastaan peruskoulun oppimäärän, voit myös täyttää hakuvelvollisuutesi, kun haet kahta lukiopaikkaa, joiden oppimäärä on vähintään 150 opintopistettä. Jos olet työkokeilussa, kuntouttavassa työtoiminnassa tai osa-aikatyössä ja saat soviteltua työttömyysetuutta, sinun on myös haettava koulutukseen.
Jos sinulla on terveydellisiä syitä, voit mahdollisesti korvata kahden opiskelupaikan hakemisen muilla toimilla. Sovi asiasta työllistymissuunnitelmassasi yhdessä työvoima-asiantuntijasi kanssa.
Työttömyysetuuden ehdot alle 25-vuotiaille
Jos et hae koulutukseen, kieltäydyt koulutuksesta tai keskeytät sen, voit menettää oikeutesi työttömyysetuuteen toistaiseksi.
Jos menetät oikeuden työttömyysetuuteen, oikeutesi siihen palautuu, kun olet suorittanut ammatillisen tutkinnon, korkeakoulututkinnon tai olet täyttänyt 25 vuotta, ja muut edellytykset täyttyvät. Oikeutesi palautuu myös, kun olet täyttänyt työssäolovelvoitteen 21 kalenteriviikon ajalta. Tämä tarkoittaa sitä, että olet joko osallistunut työllistymistä edistäviin palveluihin, opiskellut päätoimisesti, työllistynyt päätoimisesti yrittäjänä tai ollut työssäoloehdon mukaisessa palkkatyössä.
Jos sinulla ei ole tutkintoa, Kela voi määrätä sinulle odotusajan, jonka aikana sinulle ei makseta työmarkkinatukea. Odotusajan kesto on enintään 21 viikkoa. Työttömyysturvan ehdoista löydät tarkempia lisätietoja myös Kelan (Kela.fi) sivuilta.
Alle 25-vuotiaan työttömyysturva – Työttömyysturva – Työmarkkinatori
Harkitsetko yrittäjyyttä?
Alkava yrittäjä
Tuemme aloittavia yrittäjiä kaikissa niissä tilanteissa, joissa pohdit oman yrityksen perustamista tai olet sitä jo tekemässä. Autamme sinua saamaan tarvitsemasi palvelut, jotta onnistut kannattavan ja kestävän yrityksen perustamisessa.
Keskustelu oman työvoima-asiantuntijan kanssa, onko sinulla valmiuksia yrittäjäksi ryhtymiseen.
Starttiraha
Starttiraha on harkinnanvarainen tuki. Tuen myöntämistä katsotaan tapauskohtaisesti ja sitä pyritään antamaan aloille, joilla on hyvät mahdollisuudet kannattavaan yritystoimintaan.
Starttiraha tukee aloittavan yrittäjän toimeentuloa päätoimisen yritystoiminnan aloittamis- ja käynnistämisvaiheessa. Starttirahaa voi saada enintään 12 kuukauden ajan. Starttiraha on peruspäivärahan suuruinen ja sitä maksetaan enintään viideltä päivältä viikossa.
Starttirahan hakeminen
Starttiraha haetaan ennen yritystoiminnan aloittamista tai laajentamista päätoimiseksi. Päätös starttirahasta tulee saada ennen yritystoiminnan aloittamista tai laajentamista.
Starttirahaa haetaan henkilöasiakkaan Työmarkkinatorin Asiointi-palvelussa. Kun haet starttirahaa verkossa, voit seurata, miten hakemuksesi käsittely etenee. Kuvaa hakemuksessa sekä liitteenä toimitettavassa liiketoimintasuunnitelmassa ja laskelmissa mahdollisimman selkeästi suunniteltua liiketoimintaa. Starttirahahakemuksen liitteeksi tulee toimittaa verovelkatodistus.
Kun olemme vastaanottaneet hakemuksesi, otamme sinuun yhteyttä. Tarvittaessa pyydämme lisäselvitystä hakemukseesi.
Mikäli olet saanut myönteisen päätöksen starttirahasta ja yritystoimintasi on alkanut, hae starttirahan maksatustakuukausittain jälkikäteen erillisellä maksatushakemuksella.
Tarvittaessa yrittäjyytesi tueksi voidaan tarjota myös muita palveluja. Lisätietoa saat jättämällä yhteydenottopyynnön henkilöasiakkaan Asiointi-palvelussa, jos olet työnhakija-asiakkaana.
Työnantajien rekrytointipalvelut
Asiantuntijamme auttavat sinua rekrytointiprosessin eri vaiheissa. Yhdessä voimme löytää sinulle sopivimmat tekijät.
Sastamalan työvoimapalveluiden yritysasiantuntijat tarjoaa maksuttomia työnvälityspalveluja:
- Tukea ja neuvoja Työmarkkinatorin käyttämisessä
- Ehdokasesittelyt ja -haut tarvitsemiesi osaajien löytämiseksi
- Taloudelliset tuet työntekijän palkkaamiseksi määrärahojen puitteissa
- Neuvontaa työllistymiseen liittyvien sopimuksien ja hakemusten täyttämiseen
- Tieto eri alojen työnhakijoista ja työmarkkinatilanteesta
Kansainvälinen rekrytointi
Autamme sinua löytämään sopivia työntekijöitä sekä Suomesta että ulkomailta. Neuvomme kansainvälisissä rekrytoinneissa ja autamme taloudellisten tukien hakemisessa.
Ota yhteyttä
Hämeenkyrö
Tietotie 2 LT1, 39200 Kyröskoski
Asiointi maanantaista torstaihin kello 9.00–15.45 ja perjantaisin kello 9.00–15.00
Sähköposti: tyollisyyspalvelut@hameenkyro.fi
Puhelinnumero: 041 730 8884 (soittoaika maanantaista perjantaihin kello 8.00-16.15)
Työmarkkinatorin sähköisen asioinnin neuvonta, ma–pe klo 9–15, puh. 0295 025 505 (suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi)
Työttömyysturvaneuvonta, Ma–pe klo 9–15, puh. 0295 020701 (suomeksi, ruotsiksi,englanniksi ja venäjäksi)
Läntisen Pirkanmaan työllisyysalue puh. 040 7683727
Kaikkien työllisyysalueen kuntien yhteystiedot
Hämeenkyrö
Tietotie 2 LT1, 39200 Kyröskoski
Asiointi maanantaista torstaihin kello 9.00–15.45 ja perjantaisin kello 9.00-15.00
Sähköposti: tyollisyyspalvelut@hameenkyro.fi
Puhelinnumero: 041 730 8884 (soittoaika maanantaista perjantaihin kello 8.00-16.15)
Sastamala
Puistokatu 10, 38200 Sastamala ja Asemakatu 15, 32810 Sastamala
Asiointi ajanvarauksella. Puistokadun toimipisteessä voit asioida toimipisteessä arkisin kello 12–14.
Postiosoite: PL 23, 38201 Sastamala
Puhelinnumero 040 7683727
Punkalaidun
Urjalantie 30C, 31900 Punkalaidun
Puhelinnumero 040 768 3727
Punkalaitumella asiointi vain ajanvarauksella.
Kihniö
Kihniössä asiointi vain ajanvarauksella.
Kihniöntie 48, 39820 Kihniö
Sähköposti: tyollisyyspalvelut@parkano.fi
Puhelinnumero: 044 7865 649
Ikaalinen
Vanha Tampereentie 11, 39500 Ikaalinen
Asiointi maanantaisin, tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 8.30–15.30. Torstaisin kello 8.30–17.30.
Sähköposti: tyollisyyspalvelut@ikaalinen.fi
Puhelinnumero: 044 730 1499
Parkano
Parkanontie 37, 39700 Parkano
Puhelinnumero 044 7865 649