kuvassa on suurtalouskeittiön salaattilinjasto

Ateria- ja puhtauspalvelut

Valmistamme erityisruokavalioita kansallista allergiaohjelmaa noudattaen ja ainoastaan seuraavista syistä:

Pysyvät erityisruokavaliot, todistus voimassa toistaiseksi (vaativat lääkärintodistuksen), kuten keliakia ja diabetes.

Ruoka-aineallergiat (esim. maitoallergia, vilja-allergia, soija-allergia, lisäaineallergia), tarkistus 1-2 vuoden välein (vaativat lääkärin / terveydenhoitajan todistuksen)

Vegaaniruokavaliota noudattavilta pyydetään erityisruokavaliotodistus (lakto-ovovegetaarinen vaihtoehto tarjolla päivittäin).

Muut vakavia allergisia oireita aiheuttavat yksittäiset ruoka-aineet (kansallisen allergiaohjelman ohjeet), (www.allergiaterveys.fi)

Uskonnollisiin tai eettisiin syihin perustuva ruokavalio (ruokavaliokeskustelu tulee käydä neuvolan / kouluterveydenhuollon kanssa)

Kasvisruokavaihtoehto (lakto-ovo) on ruokailussa asiakkaan vapaasti valittavissa. Kasvisruoka on myös esim. kalaruokapäivänä kalaton vaihtoehto. Pyrimme tällä kasvisten käytön lisäämiseen ja yksittäisten annosten valmistuksen vähentämiseen ruoan laadun parantamiseksi. Kasvisvaihtoehto sisältää ruokalajista riippuen maitotuotteita ja / tai kananmunaa ja se soveltuu lounaalla muiden tarjolla olevien lisäkkeiden kanssa nautittavaksi.

Valmistamamme ruoka on laktoositonta, todistusta ei tarvita.

Muita huomioitavia asioita:

  • erityisruokavaliotodistus tulee olla allekirjoitettuna julkisen terveydenhuollon asiantuntijan toimesta (Hämeenkyrön kunta tai PSHP:n lääkäri / terveydenhuollon asiantuntija)
  • erityisruokavaliotodistus tulee tehdä Hämeenkyrön kunnan omalle erityisruokavaliolomakkeelle (pdf-lomake alla)
  • erityisruokavaliolomakkeesta tulee selvitä asiakkaan koko nimi (kutsumanimi alleviivattuna), kohde / hoitopaikka / koulu sekä ryhmä / luokka
  • jokaiselta asiakkaalta on voimassa kerrallaan vain yksi erityisruokavaliotodistus
  • ruokavaliotiedot toimitetaan ruokapalveluille neuvolan / kouluterveydenhuollon kautta
  • jos lapsi vaihtaa hoitopaikkaa tai koulua kesken toimintakauden, huoltajan huolehtii erityisruokavaliotiedon siirtymisestä uuteen kohteeseen
  • jos asiakas ei kahteen viikkoon ole syönyt hänelle valmistettua erityisruokavalioannostaan, terveydenhoitaja ottaa yhteyttä kotiin ja tarkistaa, voidaanko ruokavalio purkaa
  • kaikki ruoka-aineiden lisäyskokeilut ruokavalioon toteutetaan kotona
  • kaikista muutoksista erityisruokavaliossa tulee ilmoittaa välittömästi hoitopaikkaan / kouluun / keittiölle
  • mikäli on kyse erityisen haastavasta ruokavaliosta, järjestetään tarvittaessa yhteispalaveri erityisruokavalion ja ruokailutilanteiden toteuttamisesta
  • kunnan henkilökunnalle on tarjolla perus- ja lakto-ovovegetaarinen ruoka, erityisruokavalioita ei valmisteta (www.hameenkyro.fi -sivuilla julkaistavissa ruokalistoissa ruokalajien kohdalla merkinnät L = laktoositon, M = maidoton ja G = gluteeniton)