kuvassa on salaattia

Syöminen

lautasmalli

Terveyttä edistävä ruokavalio on kokonaisuus, jota ruokasuosituksissa havainnollistetaan ja lautasmallilla. Ravitsemussuositusten keskeinen tavoite on parantaa väestön terveyttä ravitsemuksen avulla.

Päivittäin on hyvä syödä säännöllisin väliajoin, esimerkiksi aamupala, lounas, päivällinen sekä tarvittaessa 1-2 välipalaa sekä iltapala. Säännöllinen ateriarytmi pitää veren sokeripitoisuuden tasaisena, hillitsee nälän tunnetta, tukee painon hallintaa sekä suojaa hampaita reikiintymiseltä. Säännöllinen ateriarytmi auttaa syömään kohtuullisesti yksittäisillä aterioilla ja vähentää houkutusta naposteluun.

Lisää ruokavalioosi enemmän kasviksia (= juureksia, vihanneksia, palkokasveja, sieniä, hedelmiä ja marjoja). Niitä tulisi nauttia 500g päivässä eli n. 5-6 annosta.

Kalaa kannattaa nauttia eri kalalajeja vaihdellen 2-3 kertaa viikossa. Lihavalmisteita ja punaista lihaa ei tulisi käyttää enempää kuin 500g viikossa. Pähkinät ja siemenet hyviä tyydyttymättöman rasvan lähteitä.

Ruokakolmio kuvastaa eri ruokaryhmien määriä hyvässä ruokavaliossa. Kolmion pohjalla olevia olisi hyvä syödä enemmän ja kolmion huipulla olevia vähemmän.