Hyvää uutta vuotta 2021!

Kunnanjohtajan näkemyksiä vuoteen 2021

Vuonna 2020 muutimme koronan vuoksi käyttäytymistämme niin maailmalla kuin kotimaassammekin enemmän ja nopeammin kuin vuosikymmeniin. Jos joku olisi ehdottanut sellaisia etätyön, hygienian, suojavarusteiden käytön, matkustamisen, vapaa-ajanvieton ja kulutuksen muutoksia tehtäväksi, niin ”mahdotonta, ei onnistu, ei näin nopeasti” olisivat kaikuneet korvissa. Kuitenkin keväällä muutamassa viikossa ja uudelleen syksyn kuukausina entiset rutiinit väistyivät. Toisille meistä muutos oli helpompi mutta varmasti meidän kaikkien oli opeteltava uusia toimintatapoja. Taloudelliset vaikutukset olivat useimmille kuluttajille kohtuullisia, mutta palvelusektorin yrittäjille ja yrityksille tilanne on edelleen yhteiskunnan tukimuodoista huolimatta vaikea.

Nyt vuoden vaihduttua toiveikkuuden valo jo kajastaa mutta joudumme silti varautumaan siihen, että ”tunneli” on pidempi kuin toivomme. Ja siinäkin vaiheessa kun pian alkavat rokotukset ovat suojanneet suurimman osan väestöstä ei tämäkään virus muunnoksineen ole kokonaan maailmasta hävitetty. Juuri siksi kannattaa toivoa, että päättynyt vuosi sai aikaan myös pysyviä muutoksia käyttäytymisessämme ja kulutuksessamme. Jos vuosi 2020 oli poikkeuksellinen, miten tulemme luonnehtimaan nyt alkanutta vuotta? Toipuminen, elpyminen, paluu normaaliin ovat nopeasti esiin nousevia ajatuksia. Jos alkavaa vuotta pitäisi yrittää ennakoida yhdellä sanalla, ehdotukseni on: ratkaiseva. Mutta käänne parempaan ei tapahdu itsestään, ilman meitä.

Olemme kotimaassamme tilanteessa, jossa vaalivuodesta huolimatta kaikkea huomiota ei saisi viedä henkilöihin kohdistuva hetkellinen imagojulkisuus. Juuri nyt tarvitsemme laajaa yhteisymmärrystä ja konkreettisia tekoja, joilla työllisyys, talous ja ihmisten toimeentulo ja tulevaisuudenusko saadaan palautettua vahvistuvalle tasolle. Ilman puhe- ja keskustelukulttuurin nopeaa korjaamista, tulemme yhteisymmärryksen rakentamisen tiellä kompastumaan vielä moniin lööppeihin.

Hyvät kuntalaiset, Hämeenkyrön kunnassa olemme myös ratkaisevassa vaiheessa parin lähivuoden ajan, samalla kun käynnissä on suurin valtion työmaa miesmuistiin. Nyt meidän tulisi itse nähdä ja hyödyntää se potentiaali, jota tilanteemme, sijaintimme ja luontomme yhden maamme vahvimman kasvukeskuksen vieressä meille tarjoaa. Yleistä nostetta antaa myös kaupungistumisen rinnalla kasvava kiinnostus kaupungin läheiseen alueeseen ja sen monenlaisiin asumisen ja ajankäytön etuihin. Omaa kotikuntaamme tulisi nyt osata katsoa uusin silmin. Näemmekö käyttämättömän pusikon vai uutta rakentamista odottavan taajamatontin? Näemmekö ryhmän menneiden vuosikymmenien taloja vai samalla tontilla olevan käyttämättömän rakennusoikeuden? Näkeekö valtatien kulkija jotain kiinnostavaa, kutsuvaa ja paikallisten ihmisten omaa uskoa ja tavoitetta tulevaan? Kuuleeko paikkakunnalla vierailija puhuttavan entistä vai tulevaa Kyrön tarinaa?

Koska osasimme tänä vuonna tehdä poikkeuksellisen suuren muutoksen omassa toiminnassamme, miksi emme tekisi alkavana vuonna yhtä suurta muutosta yhteistyössämme ja tavoitteissamme? Jospa miettisimme mitkä syyt estävät tai vaikeuttavat tänne muuttamista, rakentamista, yrittämistä tai matkailua Hämeenkyröön ja päättäisimme itse poistaa mokomat hidasteet. Mitä itse voisimme tehdä toisella tavalla, mitä kerromme, millaista tietoa ja asennetta tarjoamme muille? Odotammeko muualta tulevaa muutosta vai alammeko yhdessä toteuttaa sitä? Odotammeko mitä kunta tekee, mitä yrittäjät tekevät tai mitä valintoja asukkaat tekevät vai huomaammeko, että odotamme silloin tekoja itseltämme. Elämme juuri nyt sitä tarinaa, jota 2030 tullaan näistä nykyisistä vuosista kertomaan.

Hämeenkyrön kunnan on heti alkuvuonna uudistettava toimintaansa kustannuksiltaan taloudellisemmaksi, ilmaston kannalta kestävämmäksi ja verotuloja vahvistavaksi. Tarvitsemme uusin silmin katsomista yhdessä henkilöstön ja luottamushenkilöiden kanssa sekä yhteisiä tekoja. Kevään kunnallisvaalit ovat aina taitekohta ja mahdollisuus uusille näkemyksille. Ehkä jo kahden vuoden kuluttua tapahtuu kunnallisen itsehallinnon suurin toiminnallinen uudistus. Sen paikalliseen toteuttamiseen tarvitaan edelleen lähimmän tason elämää ymmärtäviä luottamushenkilöitä. Toivottavasti mukaan saamme myös nuoria. Hyvät kuntalaiset, eiköhän aseteta tavoitteeksemme, että vuoden kuluttua voimme taas yhdessä kokoontua torille ja silloin päähuomiomme kohteena eivät ole kiinalaiset raketit, vaan se uusi suunta, jonka olemme saaneet aikaan vuoden 2021 aikana.

Yhteistyön sävyttämää Uutta Vuotta!

Antero Alenius

Kunnanjohtaja

Hämeenkyrön kunta