Hämeenkyrön talousarvio 2025 ja suunnitelmavuodet 2026–2027
Talousarvioesitys on hallituksen käsittelyssä maanantaina 9.12.2024 ja valtuustossa 16.12.2024.
Tarkemmin talousarvioon pääset tutustumaan tästä.
Alijäämän taustalla muuttunut toimintaympäristö
Vuoden 2025 talousarvio on 3,5 miljoonaa euroa alijäämäinen.
Alijäämän taustalla:
- Tavanomainen kustannusten nousu.
- TE-palvelujen siirron resurssointi ja varautuminen rahoitusvastuun kasvamiseen työttömyysetuuksissa sekä
- Merkittävä tulojen lasku erityisesti varhaiskasvatuksessa ja rakennusvalvonnassa.
- Rahoituspuolella vaikuttavat erityisesti valtionosuusmuutokset tai pikemminkin muuttamattomuus. Valtionosuus säilyy siis lähes samana kuin aiemmin, vaikka kuntien vastuulle tulee TE-palvelujen järjestäminen.
- Sote-siirtolaskelmien kompensaatiot ja normien purun myötä tehtävät valtionosuusvähennykset syövät TE-uudistuksen valtionosuuslisäyksen.
Suunnitelmavuodelle iso vakauttamisen tarve
Kuntastrategian mukaisesti olemme vakaa ja verraton kunta, joka pitää talouden tasapainossa suunnitelmakausien osalta. Tämän tavoitteen toteutuminen aiheuttaa meille nyt työtä. Vuosien 2026 ja 2027 osalta taloussuunnitelma sisältää maltillisia veronkorotuksia sekä vielä kohdentamattomia säästötoimia. Suunnitelmavuodet sisältävät noin kolme miljoonaa vakauttamistarvetta. Suurin yksittäinen muutos on Pirhalle vuokrattujen tilojen siirtyminen perustettavalla sote-kiinteistöyhtiölle, joka vähentää olennaisesti kunnan saamia tuloja.
Valmistautuminen suunnitelmavuosien kohdentamattomien säästöjen etsimiseen on aloitettu ja vuonna 2025 selvitetään esimerkiksi palveluverkkoa, vesihuoltolaitoksen yhtiöittämistä sekä yksityistieavustusten muutoksia sekä eri palvelualojen resurssointia. Sekä meno- että tulopuolen toimenpiteet ovat välttämättömiä tulevien vuosien kehityksen turvaamiseksi. Tavoitteena on tehdä järkeviä ja kestäviä muutoksia, mutta on myös hyväksyttävä, että toiminnan muutoksilla voi olla vaikutusta palveluihin ja työnteon tapoihin kunnassa.
Henkilöstön hyvinvointiin tärkeä sijoitus
Vaikka talous haastaa, on tärkeää, että henkilöstön hyvinvointiin panostetaan. Ensi vuonna Hämeenkyrön kunnan työntekijöiden e-passi raha kolminkertaistetaan 150 euroon ja käyttöön otetaan mahdollisuus työsuhdepolkupyörään. Hämeenkyrön kunnan työntekijöille on tarjolla edelleen laajat työterveyshuollon palvelut.
Maltillinen, mutta vaikuttava investointiohjelma
Suunnitelmavuosien osalta investointiohjelma on 10 miljoonaa euroa. Vuonna 2024 investointeihin on varattu 3,5 miljoonaa euroa. Suurimpana kokonaisuutena on varhaiskasvatuksen ja opetuksen käytössä olevat tilat ja piha-alueet, joihin investoidaan 735 000 euroa. Tärkeitä viihtyvyyttä lisääviä investointeja on mm. omatoimikirjasto sekä eri liikuntapaikkojen sekä rantojen kunnostustoimet. Tiestön parantamiseen on varattu hieman vajaat 400 000 euroa ja vesihuollon infran saneeraamiseen 260 000 euroa.
Eteenpäin
Talousarvio sisältää paljon kehittämistoimia ja katsomme tulevaan. Tavoitteena on uudistaa esimerkiksi hankintaohjeistus sekä yritysvaikutusten arviointi. Lisäksi ympäristön monimuotoisuuden lisäämiseksi on johdettu tavoitteita tuoreesta ilmasto-ohjelmasta. TE-palvelujen siirtyminen kuntaan tuo ihan uuden mahdollisuuden kehittää Hämeenkyrön elinvoimaa, meillä on rakenteilla vaikuttava työllisyyden ”ekosysteemi”, jossa on mukana kaikki kunnan palvelualueet. Onnistuneella työllisyydenhoidolla voimme vaikuttaa talouden tunnuslukuihin.
Hämeenkyrö on onnistunut taittamaan negatiivisen väestönkehityksen ja on mukana Tampereen seudun kasvun imussa. Vaikka taloudessa on haasteita, tulee Hämeenkyrön katsoa kuitenkin tulevaisuuteen ja kehittää toimintaansa siten, että olemme jatkossakin mielenkiintoinen maaseutumainen asuinkunta Suomen vetovoimaisimman kaupunkiseudun äärellä.