Terveyspalvelut

Rokottaminen on tehokas ja turvallinen tapa torjua infektiotauteja. Rokote suojaa sekä rokotteen saanutta henkilöä, että epäsuorasti myös muita ihmisiä vähentämällä taudinaiheuttajien leviämistä väestössä.

Influenssarokotukset 2022-2023

Hämeenkyrössä influenssarokotuksia tarjolla kuntalaisille ilman ajanvarausta seuraavina ajankohtina:

  • Ma 7.11. klo 10-18
  • Pe 11.11. klo 9-15
  • Ma 14.11. klo 9-14
  • Ma 21.11. klo 10-18
  • Ma 28.11. klo 12-16.

Rokotuspaikkana Hämeenkyrön neuvola, osoite on Härkikuja 10. Saavuthan rokotteelle terveenä ja puethan päällesi helposti riisuttavan paidan. Alla olevasta linkistä näet influenssarokotteen kohderyhmät. Influenssarokotuksen yhteydessä on mahdollisuus saada tarvittaessa koronarokotteen tehosteannos.

Koronarokotuksista löydät tietoa Koronavirus-sivulta

Matkailijoiden rokotukset

Matkailijan rokotussuositukset ovat nähtävissä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilla. Tarkista matkakohteessa vaadittavat rokotukset ja mahdollisten estolääkitysten tarve hyvissä ajoin. Saamasi rokotteet voit tarkistaa Kanta-palvelusta, kotikuntasi terveysasemalta tai työterveyshuollosta.

Terveyskeskukseen kannattaa olla yhteydessä noin 3-4 kk ennen matkan suunniteltua ajankohtaa, jotta tarvittavat rokotteet ehditään antaa ajoissa.

Kaikille suositeltava perussuoja

Aikuiset

  1. Jäykkäkouristus ja kurkkumätä (dT) rokote tulisi olla aina voimassa. Tehosterokotus annetaan 25, 45 ja 65 vuoden iässä. Yli 65-vuotiailla normaali tehosteväli on 10 vuotta. Alle 65-vuotiaat tarvitsevat tehosteen 20 vuoden välein.
  2. Polion (IPV) tehosterokote tulisi ottaa viiden vuoden välein endeemisille/epideemisille alueille matkustettaessa.
  3. Tuhkarokko-vihurirokko-sikotauti (MPR) rokotteesta tulisi olla joko kahden MPR- rokoreannoksen antama suoja tai näiden tautien sairastamisen antama suoja. Mikäli suojauksesta ei ole varmuutta, suositellaan otettavaksi kaksi MPR-rokotetta.

Nuoret

Suomen yleisen rokotusohjelman mukaisten rokotusten tule olla voimassa. Puuttuvia rokotuksia on mahdollista täydentää tai ohjelmaa nopeuttaa. Yli 6 kk:n ikäiselle lapselle tulee antaa MPR I –rokote (tuhkarokko-vihurirokko-sikotauti) matkustettaessa ulkomaille.

Muut matkailijoiden rokotteet

Matkailijoista osa tarvitsee perusrokotusten lisäksi kohdemaasta riippuen rokotteen A-hepatiittia tai yhdistelmärokotteen A- ja B-hepatiittia vastaan. Myös punkkirokote on hyvä ottaa, mikäli kohdemaa kuuluu riskialueeseen.

Kohdemaasta riippuen saattaa tarvita myös harvinaisempia lisärokotuksia (esim. keltakuume) tai suun kautta otettavia lääkkeitä sairastumisen ehkäisemiseksi (esim. malaria-tablettilääkitys). Lisärokotusten- ja estolääkityksen tarve määräytyy oleskelun luonteen (kaupunki-/vaellusmatka), matkan keston (viikkoja/kuukausia kestävä) ja kohdemaan tautiriskin perusteella.

Lasten rokotukset

Lasten ja nuorten kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotteet annetaan neuvolassa tai kouluterveydenhuollossa.

Aikuisten rokotukset

Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet (jäykkäkouristus- ja kurkkumätä, polio, tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko) ovat maksuttomia. Näiden lisäksi riskiryhmään kuuluville tarjotaan tiettyjä maksuttomia rokotteita.  Maksullisia rokotteita varten tarvitaan lääkärin kirjoittama resepti, rokote ostetaan itse apteekista ja rokotusta varten tulee varata aika terveydenhoitajalta.

Aiemmin rokottamaton henkilö rokotetaan THL:n ohjeiden mukaan.

Aikuisten rokotusohjelmaan voit tutustua tarkemmin alla olevan linkin kautta.

Kurkkumätä- ja jäykkäkouristusroket (dT)

Jäykkäkouristus ja kurkkumätä (dT) rokote tulisi olla aina voimassa. Tehosterokotus annetaan 25, 45 ja 65 vuoden iässä. Yli 65-vuotiailla normaali tehosteväli on 10 vuotta. Alle 65-vuotiaat tarvitsevat tehosteen 20 vuoden välein.

Tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokote (MPR)

Jokaisella aikuisella tulisi olla joko sairastettujen tautien (tuhkarokon ja  sikotaudin ja vihurirokon) tai kahden MPR-rokoteannoksen antama suoja tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan.

MPR-rokotus on kuulunut kansalliseen rokotusohjelmaan vuodesta 1975 lähtien ja sen jälkeen syntyneet ovat saaneet rokotuksen normaalissa neuvolan rokotusohjelmassa.

Polio (IPV)

Tehosterokotus vain erityistilanteissa ja matkustettaessa polion esiintymisalueille.

Pneumokokkirokote

Jos tarvitset pneumokokkirokotteen, pyydä lääkäriä kirjoittamaan siihen resepti. Rokote ostetaan itse apteekista ja rokotusta varten tulee varata aika terveydenhoitajalta.

Puutiaisaivotulehdusrokote (TBE)

Rokote suojaa punkkien levittämää puutiaisaivotulehdusta (tick-borne encephalitis, TBE) vastaan.

Rokote on maksullinen ja vaatii reseptin. Rokote ostetaan itse apteekista ja sen antamista varten varataan aika terveydenhoitajalta.

Ota yhteyttä

terveydenhoitaja, Kirkonkylän koulu

Anne Nyberg

050 390 4234

terveydenhoitaja, SASKY/Ammatti Instituutti Iisakki/Osaran maatalousoppilaitos

Merja Santasalo-Ahola

050 390 4231