Terveyspalvelut
Kuntoutus- ja terapiapalveluita ovat fysioterapia, lääkinnällinen kuntoutus, toimintaterapia ja puheterapia. Niiden avulla voit saada tukea toimintakyvyn ylläpitämiseen ja kehitykseen.
Fysioterapia
Fysioterapian tavoitteena on edistää terveyttä, toimintakykyä ja liikkumista ja kuntouttaa tuki- ja liikuntaelinsairaita. Menetelminä ovat ohjaus, neuvonta ja terapeuttinen harjoittelu, joiden avulla voit aktiivisesti mahdollistaa kuntoutumistasi. Hämeenkyrön kuntoutuspalveluissa fysioterapiaa toteutetaan yksilö- ja ryhmäkäynnein.
Fysioterapeutin yksilölliselle ohjauskäynnille ohjaudut sairaanhoitajan, terveyskeskuslääkärin- tai erikoissairaanhoidon lähetteellä. Yksityislääkärin lähetteellä kuntoutusta ei voida toteuttaa.
Fysioterapeutin alaselän suoravastaanotolle halutessasi soita hoitajan ja lääkärin neuvonta- ja ajanvarausnumeroon. Sairaanhoitaja tekee arvion, jonka perusteella sinut voidaan ohjata fysioterapeutille suoraan ilman lääkärikäyntiä.
Fysioterapeutin suoravastaanoton ajanvaraus
Aikuiset, tekonivelkuntoutujat, ryhmät, avh-yhdyshenkilö
Aikuiset, ikäihmiset, opiskelijat, ryhmät
Äidit, lapset, koululaiset, lääkinnällinen kuntoutus- ja veteraaniyhdyshenkilö
Ryhmätoiminta
Ryhmiin ohjaudutaan fysioterapeutin/lääkärin arvion kautta. Ryhmät ovat maksuttomia.
- tuki- ja liikuntaelinsairaat kuntoutujat
- pitkäaikais- ja neurologiset kuntoutujat
Apuvälinearviot
Toimintakyvyn ja liikkumisen heikentyessä on mahdollista saada apuvälineitä lainaksi. Apuvälineen tarve arvioidaan yksilöllisesti.
Apuvälinearviot
Lääkinnällinen kuntoutus
Lääkinnällinen kuntoutus perustuu kuntoutussuunnitelmaan ja sitä myönnetään sairauden tai vamman vuoksi tai välttämätöntä kuntoutusta tarvitsevalle. Lääkinnällisen kuntoutuksen kautta myönnetään henkilökohtaisia apuvälineitä tai apuvälineitä pitkäaikaiseen käyttöön.
Lääkäri tekee kuntoutussuunnitelman, joka käsitellään kuntoutustyöryhmässä. Päätöksen tekee ylilääkäri ja saat tiedon päätöksestä maksusitoumuksella. Jälkikäteen maksusitoumuksia ei kirjoiteta.
Valtakunnalliset lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutusperusteet
Rintamaveteraanien kuntoutusta saa henkilö, jolle on myönnetty rintamasotilas-, rintamapalvelus- tai rintamatunnus. Suosituksen veteraanikuntoutukseen voi tehdä terveyskeskus- tai yksityislääkäri.
Ota yhteyttä
Toimintaterapia
Toimintaterapian avulla tuetaan lapsen toimintakykyä arjessa ja tarvittaessa lapsen taitoja ja valmiuksien kehittymistä. Toimintaterapeuttisessa arvioinnissa lapsen valmiuksia ja taitoja arvioidaan seuraavilla osa-alueilla:
- hieno- ja visioomotoriikka
- karkeamotoriikka
- näönvarainen hahmottaminen
- tarkkaavuus ja toiminnanohjaus
- aistitiedon käsittely
- vuorovaikutus ja leikki.
Terapia toteutetaan vastaanotolla, päiväkodissa, koulussa ja tarvittaessa lapsen kotona. Toimintaterapia perustuu paljolti lapsen lähiympäristön ohjaukseen.
Toimintaterapiaan hakeudutaan esimerkiksi lääkärin, neuvolan tai kouluterveydenhoitajan lähetteellä.
Ota yhteyttä
Puheterapia
Puheterapian tavoitteena on tukea kielellistä kehitystä vahvistamalla kielellisiä perustaitoja. Puheterapiaan tullaan useimmiten neuvolan tai päiväkodin henkilökunnan ohjaajamana, mutta lapsen vanhemmat voivat myös varata itse ajan.
Puheterapeutti tutkii ja kuntouttaa kielellisiä häiriöitä, kuten puhumisen tai puheen ymmärtämisen vaikeuksia ja vuorovaikutuksen ongelmia. Puheen kehitystä tuetaan yhteistyössä vanhempien, päiväkodin ja koulun kanssa. Puheterapiapalvelu kohdistuu pääasiassa alle kouluikäisiin lapsiin.
Puheterapialla voidaan ehkäistä ja lieventää tulevia oppimis- tai lukivaikeuksia ja varhaisella puuttumisella saadaan yleensä hyviä tuloksia aikaan. Puheterapia toteutuu vastaanotoilla ja tarvittaessa puhelimessa. Pieniin äännevirheisiin, kuten r-, s- ja l-virheisiin, annetaan tarvittaessa opastusta ja harjoitusmateriaaleja kotona tapahtuvan harjoittelun tueksi.
Ota yhteyttä
puheterapeutti, perheneuvonta
Jaana Niemi
Edellinen Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto Seuraava Neuvola