Mielenterveys- ja päihdepalvelut
Mielenterveys- ja päihdeongelmien kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Hoitoon hakeutuminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa nopeuttaa tilanteen parantumista.
Mielenterveyteen liittyviä yleisiä ongelmia ovat esim. pitkäaikainen stressi, unihäiriöt, masentunut tai ahdistunut mieliala sekä paniikkioireet. Varhaisella tuella voidaan ennalta ehkäistä vakavien ongelmien syntymistä, joten hoitoon hakeutumista ei kannata viivytellä.
Päihdetyössä tavoitteena on ehkäistä ja vähentää päihteiden ongelmakäyttöä sekä siihen liittyviä sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja sekä edistää päihdeongelmaisen ja hänen läheistensä toimintakykyä ja turvallisuutta.
Näiden sivujen avulla löydät aikuisille yli 18-vuotiaille kuntalaisille suunnattuja mielenterveyden ja päihdetyön palveluita sekä henkilökunnan yhteystietoja. Apua tarjotaan matalan kynnyksen palveluina ja niihin et välttämättä tarvitse lähetettä.
Mielenterveyshäiriöiden hoito tapahtuu ensisijaisesti terveyskeskuksessa lääkärin ja psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanotoilla. Mikäli perusterveydenhuollon antama hoito ei riitä, tekee lääkäri erikoissairaanhoidon lähetteen psykiatrian poliklinikalle. Hoito ja jatkohoitoon ohjaus voi tapahtua myös työterveyshuollon kautta.
Päihteidenkäytön aiheuttamiin ongelmiin voi saada terveyskeskuksesta apua päihdesairaanhoitajalta ja päihdetyön ohjaajalta. Vastaanotoilla voi käydä keskustelemassa tilanteesta ja saada ohjausta ja neuvontaa päihdeongelman hoitoon. Tarvittaessa asiakas ohjataan katkaisuhoitoon tai laitoskuntoutukseen, johon tarvitaan sosiaalityöntekijän myöntämä maksusitoumus.

Mielenterveys- ja päihdepalvelut
Härkikuja 10, 39100 Hämeenkyrö
Psykiatrinen sairaanhoitaja
Terveyskeskuksessa toimii psykiatrinen sairaanhoitaja, jonka vastaanotolle yli 18-vuotiaat kuntalaiset voivat hakeutua terveyskeskus- tai työterveyslääkärin kautta, tai suoraan oma-aloitteisesti ilman lähetettä. Psykiatrinen sairaanhoitaja tarjoaa keskusteluapua elämäntilannekriiseissä ja lievemmissä mielenterveyden häiriöissä. Tarvittaessa asiakas ohjataan lääkärin vastaanotolle.
Psykiatrinen sairaanhoitaja
psykiatrinen sairaanhoitaja
Suvi Koskinen
Lasten ja nuorten psykiatrinen sairaanhoitaja
Psykiatrinen sairaanhoitaja työskentelee kouluilla ja tapaa lapsia ja nuoria (7–18-vuotiaita) pääsääntöisesti koulupäivän aikana. Tavoitteena on tarjota psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin tukea ja apua ennaltaehkäisevästi matalalla kynnyksellä. Vastaanotolle voi hakeutua ilman lähetettä ja yhteydenoton aiheina voivat olla esim. alakuloisuus, menetykset, pelot, levottomuus, perheen kriisitilanne. Yhteyttä voi ottaa oppilas itse, vanhemmat tai lapsen kanssa työskentelevät tahot. Aikaa psykiatriselle sairaanhoitajalle voi myös kysyä koulun terveydenhoitajalta. Tapaamiset psykiatrisen hoitajan kanssa ovat luottamuksellisia ja perustuvat vapaaehtoisuuteen.
Lasten ja nuorten psykiatrinen sairaanhoitaja
psykiatrinen sairaanhoitaja, lapset ja nuoret
Arja Tuhkanen
044 486 0017 etunimi.sukunimi@hameenkyro.fiPäihdesairaanhoitaja
Päihdesairaanhoitaja kartoittaa päihteidenkäyttöä, antaa tilanteeseen liittyvää neuvontaa ja tekee jatkohoitosuunnitelman yhteistyössä asiakkaan kanssa. Terveyskeskuksella voidaan järjestää lääkkeetön tai lääkkeellinen avokatko ja vuodeosastokatko. Päihdesairaanhoitaja toteuttaa yhdessä lääkärien kanssa lisäksi lääkevieroituksia, opioidikorvaushoitoa ja ajokorttiseurantoja.
Päihdesairaanhoitajan vastaanotolle voi hakeutua terveyskeskus- tai työterveyslääkärin kautta tai suoraan oma-aloitteisesti ilman lähetettä.
Päihdesairaanhoitaja
Päihdetyön ohjaaja
Kun elämää vaikeuttaa oma tai läheisen päihteiden käyttö, päihdetyön ohjaaja neuvoo ja ohjaa päihdeongelmien hoitamisessa sekä antaa tietoa erityispalveluista ja kuntoutuksesta. Ajan voi varata itselleen tai perheelleen. Keskustelu voi olla kertaluontoinen tai koostua useista käynneistä. Päihdetyön ohjaajan luona voi asioida myös nimettömänä, ja vastaanotolla on käyttövälineiden vaihtomahdollisuus.
Päihdetyön ohjaaja
Katkaisuhoito
Mikäli Sinulla on vaikeus saada juomakierre loppumaan tai kuntosi on alkoholinkäytön vuoksi huono, voit tarvita katkaisuhoitoa, joka on noin viikon kestävä kuntouttava hoitomuoto. Katkaisuhoitoa järjestetään oman kunnan terveyskeskuksen lisäksi Tampereen A-klinikan katkaisuhoitoasemalla, kuntoutumiskeskuksissa ja psykiatrisissa sairaaloissa, joihin tarvitset lähetteen. Katkaisuhoidon tarpeen arviointi tapahtuu lääkärin vastaanotolla. Maksusitoumuksen muualla kuin terveyskeskuksessa tai psykiatrisessa sairaalassa tapahtuvaan katkaisuhoitoon myöntää perusturvakeskuksen sosiaalityöntekijät edellä esitetyn työnjaon perusteella.
Lisäksi terveyskeskuksessa on mahdollisuus myös ns. avokatkaisuun. Avohoidossa oleva asiakas sitoutuu yksilötapaamisiin. Säännöllisten tapaamisten ja mahdollisen lääkityksen avulla pyritään katkaisemaan päihderiippuvuusongelma.
Laitoskuntoutus
Laitoskuntoutuksen voi hakeutua silloin, kun avohuollon palvelut tai katkaisuhoito eivät ole riittäviä tai tarkoituksenmukaisia tai kun tarvitaan väliaikaista irtautumista tavallisesta elinympäristöstä. Laitoshoitoa varten tarvitset maksusitoumuksen aikuisten sosiaalipalveluiden sosiaalityöntekijältä. Laitoskuntoutusta voit saada monessa erilaisessa hoitopaikassa.
Muut päihdepalvelut
Hämeenkyrön kunnalla on sopimus A-klinikkasäätiön Tampereen A-klinikkatoimen kanssa: hämeenkyröläiset voivat käyttää A-klinikan ja Nuorisoaseman palveluja. Lisätietoja palveluista ja niihin hakeutumisesta päihdesairaanhoitajalta ja päihdetyön ohjaajalta.
Sosiaaliohjaaja
Sosiaaliohjaajalta saa apua ja tukea elämäntilanteen selvittelyssä ja etuuksien hakemisessa sekä tarvittaessa ohjausta muiden palveluiden piiriin.
Sosiaaliohjaaja
Sosiaaliohjaaja
044 486 0538Mielenterveyskuntoutujien ryhmätoiminta
Kotorinteen alueella toimiva Tuulensuu tarjoaa ryhmätoimintaa ja kotikäyntejä hämeenkyröläisille mielenterveyskuntoutujille. Toiminnan tavoitteena on kuntoutujan toimintakyvyn ja omatoimisuuden tukeminen, sosiaalisten taitojen harjoittelu, vertaistuki sekä arjenhallinnan ja arjen mielekkyyden lisääminen. Jokaiselle asiakkaalle tehdään henkilökohtainen kuntoutussuunnitelma.
Tuulensuun ryhmätoiminta
Kirkkoahde 4-6, 39100 Hämeenkyrö
Tuulensuun ryhmätoiminta
Mielenterveyskuntoutujien ryhmätoiminta, Tuulensuu
050 365 1448Psykiatrian poliklinikka ja psykiatrinen osastohoito
Hämeenkyrössä toimii Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alainen psykiatrian poliklinikka, joka vastaa vaikeampien mielenterveyshäiriöiden tutkimuksesta ja hoidosta. Psykiatrian poliklinikalle tarvitaan aina lääkärin lähete. Psykiatrinen osastohoito toteutetaan Pitkäniemen sairaalassa ja Sastamalan aluesairaalan psykiatrisilla osastoilla.
Psykiatrian poliklinikka, sihteeri
03 3116 2631