kuvassa ihminen lukee kirjaa

Ikääntyneiden palvelut

Asumispalvelut ovat sosiaalihuoltolain mukaisia sosiaalipalveluja. Asumispalveluja järjestetään henkilöille, jotka erityisestä syystä tarvitsevat apua tai tukea asumisessa tai asumisen järjestämisessä. Asumispalveluiden tarve voi olla sekä lyhyt- että pitkäaikaista.

Asumispalveluihin hakeudutaan, kun ikääntyneen henkilön asuminen omassa kodissa ei ole enää mahdollista runsaidenkaan kotiin annettavien palvelujen turvin. Palveluasumista ja ympärivuorokautista palveluasumista haetaan hakemuksella, joka lähetetään ikääntyneiden palveluiden asiakasohjaajalle.

Asumispalveluhakemukset käsitellään moniammatillisessa SAS-työryhmässä (selvittää, arvioi, sijoittaa). Päätöksen palveluasumispaikan tai lyhytaikaisen asumispalvelun myöntämisestä tekee ikääntyneiden palveluiden asiakasohjaaja ja ympärivuorokautisen palveluasumispaikan myöntämisestä asumispalveluiden päällikkö.

Hämeenkyrössä asumispalveluita järjestetään sekä kunnan omana toimintana että ostopalveluina yksityisiltä palveluntuottajilta. Asumispalveluiden tavoitteena on tarjota ikääntyneelle henkilölle kodikas, turvallinen ja esteetön asumisympäristö sekä mielekäs arki. Asumisen lisäksi palveluihin liittyvät yksilöllisen palvelusuunnitelman mukaiset hoiva-, hoito- ja tukipalvelut.

Palveluasuminen

Palveluasumista järjestetään henkilöille, jotka tarvitsevat soveltuvan asunnon sekä hoitoa ja huolenpitoa. Asiakkaan tarvitsemat hoiva-, hoito- ja tukipalvelut järjestetään yksilöllisen hoito- ja palvelusuunnitelman mukaisesti. Palveluasumisessa henkilökunta on käytettävissä aamu- ja ilta- aikaan.

Asiakas maksaa palveluasumisesta asunnon vuokran, tarvitsemansa hoito- ja huolenpitopalvelut, tukipalvelut, lääkkeet sekä muut henkilökohtaiset tarvikkeet. Asiakasmaksut -sivuilta saat lisätietoa asumispalveluiden maksuista.

Ympärivuorokautinen palveluasuminen

Ympärivuorokautista palveluasumista järjestetään yhteisöllisissä palveluasumisen yksiköissä henkilöille, jotka tarvitsevat runsaasti hoivaa, huolenpitoa ja tukea ympäri vuorokauden.

Asiakas maksaa ympärivuorokautisesta palveluasumisesta asunnon vuokran, tuloihin perustuvan hoivamaksun, ateria- ja tukipalvelumaksun (mm. pyykkihuolto ja siivous), lääkkeet sekä muut henkilökohtaiset tarvikkeet. Asiakasmaksut -sivuilta saat lisätietoa asumispalveluiden maksuista.

Kunnan omana toimintana ympärivuorokautista palveluasumista järjestetään Kurjenmäkikodissa ja Siljankodissa.

Kurjenmäkikoti

Kurjenmäkikoti on rakennettu vuonna 1987 ja kiinteistön sisätilojen laaja peruskorjaus valmistui vuoden 2019 lokakuussa. Kurjenmäkikodissa tarjotaan sekä lyhytaikaista että pitkäaikaista asumispalvelua ja henkilökuntaa on paikalla ympäri vuorokauden.

Kurjenmäkikoti
Kurjenmäkikoti

Kurjenmäkikoti

Härkikuja 12 A, 39100 Hämeenkyrö

 • Kurjenmäkikodin kolmessa kerroksessa toimii viisi yhteisökotia
 • Asumispaikkoja on yhteensä 66, joista seitsemän paikkaa on tarkoitettu lyhytaikaista asumispalvelua tarvitseville henkilöille
 • Tarjolla on yhden henkilön tai kahden henkilön huoneita
 • Jokaisessa asukashuoneessa on wc ja suihkutila sekä vaatekaapit
 • Hoivasänky on huoneessa talon puolesta, muuten asukkaat kalustavat huoneensa omin huonekaluin
 • Asukkaiden käytettävissä ovat yhteiset ruokailu- ja oleskelutilat, lasitettu parveke, sauna, kuntosali, juhlasali ja viihtyisä piha-alue terasseineen

Ota yhteyttä

palveluvastaava, Kurjenmäkikoti

Henna-Riikka Tomperi

050 572 8811

hoitajat

Kurjenmäkikoti, Vaahterarinne 0. krs.

044 486 0521

hoitajat

Kurjenmäkikoti, Koivutie 1. krs.

050 378 6567

hoitajat

Kurjenmäkikoti, Pihlajapolku 1. krs.

050 378 6546

hoitajat

Kurjenmäkikoti, Tuomikuja 2. krs.

050 378 6345

hoitajat

Kurjenmäkikoti, Honkaharju 2. krs.

050 378 6783

Siljankoti

Siljankoti on aloittanut toimintansa vuonna 2010 ja kodissa tarjotaan mielekästä ja turvallista ympärivuorokautista asumispalvelua muistisairaille henkilöille.

Kuva Siljankodista

Siljankoti

Tunnelikuja 1, 39100 Hämeenkyrö

 • Siljankodin asumisen tilat ovat yhdessä kerroksessa ja asumispaikkoja on 19
 • Tarjolla on yhden henkilön tai kahden henkilön huoneita
 • Jokaisessa asukashuoneessa on wc ja suihkutila sekä vaatekaapit
 • Hoivasänky on huoneessa talon puolesta, muuten asukkaat kalustavat huoneensa omin huonekaluin
 • Asukkaiden käytettävissä ovat yhteiset ruokailu- ja oleskelutilat, lasitettu parveke, sauna ja viihtyisä terassi

Ota yhteyttä

palveluvastaava, Siljankoti

Kati Hietala

040 133 1340

hoitajat

Siljankoti

050 374 7085

Lyhytaikainen asumispalvelu

Lyhytaikaisen asumispalvelun mahdollisuuksin voit tutustua Kotona asumista tukevien palveluiden sivulla.

Asiakasmaksut

Ympärivuorokautisen hoidon maksut

Asiakas­mak­sulain muutos 1.7.2021 alkaen

Palvelumaksu määräytyy asukkaan tulojen mukaan. Palveluasumisesta perittävä maksu sisältää hoidon ja huolenpidon. Ravinnosta, siivous- ja pyykkipalvelusta ei erikseen peritä asiakkaalta maksua 1.7.2021 alkaen.

Palvelumaksu on 85 prosenttia huomioitavista asiakkaan säännöllisistä nettotuloista. Jos suurempituloinen puoliso muuttaa palveluasuntoon, maksu on 42,5 prosenttia puolisoiden yhteisistä tuloista. Ennen lopullista maksun määräämistä on asiakkaalle jäätävä tuloista käyttövaroja henkilökohtaiseen käyttöön 15 prosenttia, kuitenkin vähintään 164 euroa/kk. Huomioitavia tuloja ovat säännölliset ansio- ja pääomatulot, laskennallinen metsätulo, vammaistuki ja eläkkeensaajan hoitotuki. 

Huomioitavista tuloista vähennetään asumistuen jälkeen vuokran osuus ja säännölliset lääkemenot toimitettujen lääketositteiden mukaan. Uuden asiakkaan kohdalla voidaan vähentää määräaikaisesti aikaisemman asunnon tosiasiallisia asumismenoja ja muita laissa mainittuja menoja, joista tulee esittää tarvittavat tositteet.

Palvelumaksun lisäksi asukkaat maksavat asumisestaan huoneenvuokrasopimuksen mukaisen vuokran, terveydenhuoltomenonsa (mm. lääkkeet) sekä muut henkilökohtaiset menonsa. Asiakkaan on mahdollista saada Kelalta mm. vammaistukea/eläkkeen saaja hoitotukea ja asumistukea.

Linkki Asiakasmaksut ja lomakkeet -sivulle alla.