Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatuksen perheohjaus on ennaltaehkäisevää, matalan kynnyksen ohjausta yhteistyössä vanhempien, varhaiskasvatuksen ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. 

Perheohjaajan siirtyessä tilapäisesti toisiin tehtäviin ja koronan aiheuttaman epävarman tilanteen vuoksi jäävät kerhot tauolle kevätkauden ajaksi. Uudet ryhmät alkavat elokuussa 2021, jos koronatilanne sen sallii. Lapsiperheiden avoimista perhekerhoista ja lastenkerhoista voi tiedustella Hämeenkyrön Seurakunnalta ja seuraamalla heidän nettisivuaan: https://www.hameenkyronseurakunta.fi/tule-mukaan/lapsille-ja-lapsiperheille.

Perheohjausta on edelleen saatavilla, joten ota rohkeasti yhteyttä, ettet jää asiasi kanssa yksin. Soita, viestittele tai jätä soittopyyntö. Perheohjaaja tekee kotikäyntejä ja ohjausta tarpeen mukaisesti vs. perhetyönohjaajana sosiaalipalveluissa 30.6.2021 saakka.

Varhaiskasvatuksen perheohjaus

Perheohjaaja toimii alle kouluikäisten lasten perheiden kanssa, joilla on voimassa oleva asiakkuus varhaiskasvatuksessa. Varhaiskasvatuksen perheohjaus on maksutonta ja siihen ei tarvita lähetettä. Perhe voi ottaa yhteyttä itse perheohjaajaan.  

Ohjaus voi olla keskustelua ja pulmatilanteissa ääneen sanoittamista sekä mallintamista eli yhdessä vanhempien kanssa suunniteltua palvelua. Se on yhdessä vanhempien kanssa suunniteltua ohjausta esimerkiksi lapsen kasvuun, kehitykseen, temperamenttiin tai sairauteen liittyvissä asioissa. Lisäksi se on perheiden yhteisten hetkien mahdollistamista, jolloin perheohjaaja voi olla mukana esimerkiksi vanhemman ja lapsen leikkihetkissä, puistossa tai vaikka ruokakaupassa. 

Perheohjaaja Saijaan voi ottaa yhteyttä tekstiviestillä, WhatsAppin, Messengerin, Instagramin, sähköpostin ym. kautta. 

Avoin varhaiskasvatustoiminta

Avoin perhekerho on kohtaamispaikka, joka on tarkoitettu kaikille hämeenkyröläisille kotona oleville lapsiperheille. Perhekerhoon tullaan yhdessä lapsen kanssa tai jo raskauden aikana. Mukaan voi ottaa puolison, isovanhemman tai perheen muun läheisen. Toiminta on vapaata yhdessäoloa, kahvittelua, keskusteluja, yhteistä tekemistä omien lasten kanssa ja asiantuntijavierailuja. 

Perhekerho on maksutonta ja sisäänpääsy on vapaa. Iltaperhekerhoon ei tarvita ilmoittautumista, mutta Nuorisotalo Prikassa olevaan perhekerhoon on ilmoittautuminen puhelimitse edellisenä päivänä klo 14-15 välillä. Ilmoittautumisjärjestyksessä ensimmäiset viisi perhettä mahtuu mukaan/kerho. Avoimessa perhekerhossa on tarjolla pieni aamupala/iltapala kahvin, teen ja mehun kanssa. Tämä on maksutonta. 

Perhekerhossa lapsen mukana oleva huoltaja on vastuullinen oman lapsensa käyttäytymisestä kerhon aikana. Perhekerhon tavoitteita ovat auttaa perheitä verkostoitumaan ja tutustumaan toisiinsa, antaa tukea vanhempien kasvatustehtävään, antaa neuvoja ja vinkkejä lapsen kasvatukseen tai vaikkapa yhteistä tekemistä varten, antaa mahdollisuus vanhemmille hengähtää kahvimukin äärellä, antaa virikkeitä ym.

Naperokerhot

Napero-kerho on kunnan varhaiskasvatuksen järjestämä, maksuton lastenkerho hämeenkyröläisille, kotona oleville 3-4 -vuotiaille lapsille. Kerholaisia valittaessa etusijalla on lapsi, jolla ei ole vakituista päivähoidon hoitopaikkaa tai muuta kerhopaikkaa. Kerhoon haetaan varhaiskasvatuksen sähköisen asiointipalvelun kautta hakulomakkeella. Ennakkoon ilmoittautuneiden lasten määrällä päätetään mahdollinen kerhon alkaminen. 

Napero-kerhon toiminta toteutetaan Nuorisotila Prikan lähimaastossa ja -puistossa. Osoite on Oikopolku 3, 39200 Kyröskoski. Käynti kerhotilaan on talon oikealta puolelta takaa. Kerholaisen tulee varautua sään mukaisella vaatetuksella, sillä kerholaiset ulkoilevat ja liikkuvat lähimaastossa paljon säällä kuin säällä. Kerholaisilla on turvallisuuden vuoksi omat suojaliivit yllä. 

Kerhon sisällössä on mm. kädentaitoja, taidekasvatusta, liikuntaa, tutkimista, osallistumista ja ulkoilua. Toiminta on ulkoilupainoitteista. 

Äititoiminta

Äititoiminta on peruttu toistaiseksi. 

Äiti-toiminnan tarkoitus on kerätä äitejä yhteiseen toimintaan mukaan ilman lapsia. Äidit voivat miettiä varhaiskasvatuksen perheohjaaja Saijan ja vapaaehtoisten äitityöntekijöiden Anne-Marin ja Tiinan kanssa, mitä yhteinen äititoimintavoisi olla. Tästä koituva mahdollinen kustannus jaetaan äititoiminnassa mukana olevien äitien kesken.  

Äititoimintaan voi ottaa mukaan mummun, tädin, kummin, hyvän ystävän tai naapurin. Tarkoitus on kokoontua satunnaisesti hyvässä äitiporukassa. Toiminta on maksutonta eikä tarvitse ilmoittautumista. Lähde mukaan tutustumaan ja juttelemaan hyvässä naisseurassa! 

Isä ja lapsi -kerho

Isä ja lapsi -kerho on tarkoitettu 3-4-vuotiaille lapsille vaihtoehdoksi päivähoidolle. Se on avoin kohtaamispaikka, joka on tarkoitettu kaikille hämeenkyröläisille alle kouluikäisille lapsille ja heidän isilleen. Kerhoon tullaan yhdessä lapsen kanssa. Mukaan voi ottaa esimerkiksi vaarin, sedän, enon, appiukon tai kummisedän. Vauvatkin ovat tervetulleita isän kanssa.

Kerhossa lapsen isä on vastuullinen oman lapsensa käyttäytymisestä kerhon aikana. Kerhossa on ohjattua toimintaa ja vapaata keskustelua leikin ohessa. Toiminta on vapaata yhdessäoloa, leikkihetkiä, kahvittelua, keskusteluja, yhteistä tekemistä omien lasten kanssa ja mahdollisia asiantuntijavierailuja. Toiminnot ovat hyvin arkisia pieniä hetkiä oman lapsen kanssa, jota voit jatkaa kotona ilman erikoisia järjestelyjä. 

Päiväkotimummo ja päiväkotivaari -toiminta

Päiväkotimummo ja Päiväkotivaari –toiminta on vapaaehtoista toimintaa, joka kuuluu osana avoimen varhaiskasvatuksen toimintaa. Ensimmäinen päiväkotimummo Helena Jokipelto aloitti mummoilun avoimessa perhekerhossa maaliskuussa 2017, ja päiväkotimummo Lea Ovaska aloitti syksyllä 2018. Päiväkotimummoja ja päiväkotivaareja voi tavata kunnan avoimissa perhekerhoissa tai päiväkotien lapsiryhmissä.  

Perhekerhoissa oleva mummo/vaari avustaa perhekerhon ohjaajaa kerhon toiminnoissa, aamupalatarjoiluissa keittiössä, järjestelyissä, pitää lapsia sylissä tarvittaessa ja on mukana keskusteluissa. Koska toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen, mummoja ja vaareja ei sido vaitiolovelvollisuus, mutta hyvän tavan mukaisesti heillä on tieto vanhempien lailla pitää perhekerhoissa esille tulevat asiat perhekerhon sisällä. Vapaaehtoistoiminta on luottamuksellista toimintaa. 

Tunnetko vaarin, joka tulisi meille päiväkotivaariksi tai oletko sinä etsimämme päiväkotivaari? Ota yhteyttä perheohjaaja Saijaan, jos vaarittelu kiinnostaisi avoimissa perhekerhoissa tai päiväkodissa! 

Toiminnassa mukana olevien mummojen esittelyt

Helena Jokipelto 

Olen mukana keskiviikkona Kyröskosken alueen avoimessa perhekerhossa sekä päiväkotiryhmä Kirkonkylän päiväkodin Hipsuvarpaiden ryhmässä joka toinen keskiviikko. Itselläni on neljä jo aikuista lasta. Lapsenlapsia on kolme ja avomiehen puolelta lapsenlapsia on 10. Heidän kanssaan olen touhunnut paljon työn ohessa. Elämäntyöni olen tehnyt toimistotöissä, mutta nyt olen eläkkeellä. Olen aina pitänyt lapsista. Liikun paljon: lenkkeilen, hiihdän ja kudon käsitöitä. Eläkkeellä ollessa vietän paljon aikaa avopuolison kanssa ulkomailla. 

Perheohjaaja Saija pyysi minua mukaan vapaaehtoistöihin, niin ei tarvinnut harkita yhtään, vaan olin heti valmis aloittamaan Päiväkotimummo-vapaaehtoistyön. Se on parasta, mitä voi eläkkeellä tehdä. On kiva seurata nuoria perheitä tänä päivänä sekä heidän lapsiaan. Varsinkin kuinka perheet toimivat tänä päivänä lasten kanssa ja verrata siihen, miten on joskus itse toiminut omien lasten kanssa. Saijan kanssa olemme paljon yksityiselämässä mukana toistemme elämässä. 

 

Lea Ovaska 

Olen Lea, viiden lapsen isoäiti Hämeenkyröstä. Olen työskennellyt aikaisemmin palvelualalla, josta jäin eläkkeelle. Sen jälkeen olen tehnyt vapaaehtoistöitä mm. Mummon kammarilla, Hoivakoti Kaarihovissa ja Attendossa. Nyt kun lapsenlapset ovat jo isoja, ehdin harrastaa venäjän ja ranskan kielten opiskelua kansalaisopistossa ja senioritanssia. Talvella tykkään hiihdellä ja kesällä marjastaa, sienestää ja puuhastella mökillä. 

Päiväkotimummoksi, taaperoikäisten leikkimummoksi tulin Rönsy ry:n kautta. Olen mukana keskiviikkona Kyröskosken alueen avoimessa perhekerhossa. Silloin tällöin käyn myös ulkoilemassa vanhuksien kanssa. Toivoisin, että voisin tällä omalla pienellä panoksellani olla hyödyksi kanssaihmisille. 

Ota yhteyttä

varhaiskasvatuksen perheohjaaja

Perheohjaaja, varhaiskasvatus

040 133 1269

Yhteyden perheohjaajaan saa myös WhatsAppin ja Facebook Messengerin kautta.